top of page

 

'אולי ביום שני, אולי ביום שלישי'

אוצרת: דליה דנון

 

אביבית בלס ברנס, אורית טוכמן דואר, פרופ' גילה בלס,

דבורה מורג, טלי נבון, טליה טוקטלי, יהודית שרייבר, יעל עומר,

מורן שוב, יונתן צופי, שחר קורנבליט

 

 12:00, 2015 פתיחה: 17 באפריל 

 2015 נעילה: יום שבת , 16 במאי

 

"לא יסנוור

גם אם תחביאו מתחת לאף

לא יאפיל.

חוט ארוך

צורה ללא צורה

דמותו בכל דבר

שמו שקט

מטבעו בלתי ניתן להגדרה."

(לאו צה ,נסתר, ספר הטאו, תרגום והערות נסים אמון, עמ' 14 )

 

בחיפושו של האדם אחר משמעות הוא נוטה לחשוב שהשקט הוא התשובה. ברעש היומיומי האדם תר אחר אי של שלוה. השקט, בשונה מן השתיקה הוא מקום המאפשר ליצור, לחשוב ולנסח. האם נוכל להגיע אליו, לנוכח החיים הסוערים שאותם אנחנו מנהלים?

 

"המאורעות המפעימים ביותר בחיינו, התובנות העמוקות ביותר בחיינו, כל אלה בוקעים כאשר ההכרה שלנו שקטה לחלוטין, דוממת [...]. השקט הוא המקור האחד, הבלתי-נדלה, לכל יצירות האמנות והספרות שהפעימו אותנו והמקור שמתוכו נובעת היצירה, כי מתוך האין – הריבוא נובע, ומתוך הריק – אין-ספור היֵשִים". (תור גונן ואיתמר בשן, שקט אינו באוזן, שתיקה אינה בלשון: התבודדות, יצירה ומרחב מדיטטיבי בפסיכולוגיה הבודהיסטית, היחידה להיסטוריה  ותיאוריה, בצלאל, גיליון מס. 29, 1.1.2014 ). אך השאלה איננה האם ימצא האדם את השקט, אלא האם יוכל האדם להתמודד עם השקט, לאחר שימצא אותו? בדרך כלל  שתיקות הן דבר מפחיד, מרתיע. אבל במצבים מסוימים, כאשר החיים הופכים למורכבים מאוד, ברגעים החשובים של החיים, כשהאדם הבודד נתון בתהליך של חיפוש עצמי, הוא שרוי בדממה ופועל דרך מחשבותיו והרהוריו.

 

התערוכה עוסקת בנושא השקט מנקודת מבטם של תשעה אמנים ומהדהדת את נקודת מבטו של הצופה. המשותף לעבודות המוצגות בתערוכה מתבטא ברגעי השקט שבתוך היצירות וכן באופן בו הן משפיעות על לבו של המתבונן. התערוכה מבקשת לעורר בצופה את אותה חוויה שחש האמן בשעה שהוא רוקם את יצירתו.

 

אורית טוכמן-דואר מציגה ציור שמן על בד רחב יריעה. השכבה הנראית, הנגלית במבט ראשון, שקטה ושלווה, אך מתחת לפני הקרקע האדמה רוחשת, מבעבעת, עוכרת שלווה.

"

מצולות" של טליה טוקטלי הוא חלק מתוך עבודה בתהליך ששמה "מצול". זהו מונח שטבעה האמנית, ופירושו יכול להיות מובן כמילת היפוך למילה "מצוף". "מצולות עבורי הינו מקום בטוח, השקט בו עצום וכבד", אומרת טליה טוקטלי, המציעה בסדרת עבודות זו לחוות את המילים "מצולות" ו"מצול"  באופנים שונים.

 

בעבודותיו של  יונתן צופי ניתן לראות התייחסות ל"מא" היפני, שאחת מהגדרותיו היא אמנות השקט. ה"מא" מופיע בכל תחומי החיים: בציור הוא החלל הלבן, הלא מצויר שמעניק איזון לאזורים המצויירים על הדף.

 

יהודית שרייבר מצלמת בשנתיים האחרונות  סדרות רבות של עבודות מתחת לפני האדמה. הדחף של שרייבר לצלם במעמקי האדמה נובע בעיקר מהביוגרפיה הפרטית שלה, אך גם מתוך הנרטיב הלאומי. אחיה אמנון הפליג עם הצוללת דקר שאבדה בלב ים ב- 1968.  החומרים המעסיקים את יהודית שרייבר הם מעגלי החיים והמוות, תחילתם וסופם של החיים. היא מתארת חוויה רגשית  באמצעותה היא מערערת על יחסי המרחק וקנה המידה, המקום והזמן. הצילום התת קרקעי מחדד היבטים אלה ומאפשר מעבר בין קטבים – בין מציאות לדמיון, בין סוף להתחלה ובין זמן קדמוני לזמן עתידני.

אביבית בלס ברנס ממשיגה את המושג שקט באין שמיעה. השמיעה היא מרכיב חשוב ביכולת לתקשר, לכן ללקויות שמיעה יש השפעה ניכרת בכל תחומי השפה, הקוגניטיבית והחברתית. בעבודות אלה מחליפה התנועה את הקול והצליל הופך לדימוי ויזואלי.

 

בתוך סיטואציה של אשפוז ממושך בבית חולים מתגלה מעין יקום מקביל, עם מרחב וזמן אחרים. פרופ´גילה בלס ואביבית בלס ברנס מתייחסות לדממה שבסבילות המאושפז, המיוצגת דרך החפצים שבסביבתו.  

 

עבודתה של טלי נבון מתקשרת לפילוסופיות המזרח כמו הבודהיזם והדאואיזם. בעבודת הווידיאו והסרט מוסבת תשומת הלב לכוחה של המחשבה בזמן צפייה, הקשבה, התבוננות והפניית המבט פנימה.

 

העבודות של דבורה מורג צומחות ממקום שאין בו מילים. מתוך כך עולה תחושה רליגיוזית בה הנשגב הופך מוחשי באין אומר. הספרים בעבודותיה הם חלק מהזיכרון הקולקטיבי אולם באחד מספרים אלו נמצא זיכרון קונקרטי, אישי של אלו שהלכו מאיתנו.

 

שחר קורנבליט  מתייחס לזיכרון דהוי, לתבנית שפעם הכילה תוכן אשר התפוגג והותירה אחריה דפי אלבום ריקים, עתירי זיכרונות המתקיימים בקרבנו.

 

"נוף הוא מה שנשקף ומתנופף לפנינו. גם זיכרונות, אם הם נשקפים צלולים, הם נוף, גם ספר, גם טקסט, שאנחנו שְׁרוּיִים ומתקדמים בתוכם, הם נוף. נוף שאנחנו נמצאים תחת השראתו". (מורן שוב) בשנים האחרונות עובדת מורן שוב עם ספרים כמצע לטופוגרפיות ולנופים. נופים בספרים כביטוי לאֵרוֹס הגלום בעולם המסתתר בשפה. "כאשר אינני עורכת ספרים", אומרת מורן, "כשאינני צריכה להקפיד עם כל מילה, פסיק ורווח, אז אני משאירה להם להוביל, מקפידה רק ללכת עם טבע הדְּבָרִים. כשאני עובדת עם ספר כגוף ולא כטקסט, אני כמו משיטה אותו בעולם, נותנת לו לומר הכל מבלי לומר מילה".

 

בעבודת הסאונד של יעל עומר ההתמקדות היא בקונפליקט בין הכוחות השונים המניעים את האדם להשגת מטרותיו. זוהי סימפוניה שבין רעש חיצוני לשקט פנימי. הרעש נובע ובוקע מתוך היומיום הביתי: מכונת כביסה ורחשי החיים הדומסטיים, אשר מולם עומד הרצון לשקט שהאדם מחפש.

"

ברגעי שקט, מחלחלת אל הלב משמעותה ויופייה של היצירה, ואנו מתמלאים בהשראה ובהתרגשות".(זאב ארליך, יומן אייקידו ויפן

 

דליה דנון

 

•           השם לקוח מתוך השיר The Man I Love, George Gershwin and lyrics Ira Gershwin

bottom of page